Процес розпалювання - це справжній ритуал, слідування якому і відрізняє власників дров'яних печей від власників електрокам'янок. Важливо ставитися до пічки правильно і тоді вона відплатить вам високою ефективністю своєї роботи і стане вашим кращим другом в лазні чи сауні.
У цій статті ви знайдете інструкцію та поради щодо використання печі на дровах.

Запалювання печі.

Насамперед необхідно спустошити попільник. Попіл може тліти годинами, а іноді і днями, тому будьте особливо обережні під час утилізації. Краще використовувати негорючий контейнер, а не стандартний сміттєвий бак.

Розведення вогню.

Стара газета і жменя сухого розпалювача - все, що потрібно, щоб розвести вогонь. Коли дрова починають прогорати, можна додати 2-3 поліна.

Коли вогонь розгориться, приблизно через 10 хвилин додайте ще пару сухих дров. Покладіть дрова паралельно дну топки поверх існуючих дров і вугілля. На відміну від багаття, піч спроектована таким чином, щоб пропускати потік повітря навколо дров.

Поводження з вогнем.

Приблизно через 45 хвилин після розпалу температура в гарячій кімнаті сауни повинна бути близько 55-60 ° C. У міру того, як піч нагрівається, і вогонь стає голодним для більшої кількості дров, використовуйте граблі для золи, щоб витягнути гаряче вугілля з задньої частини топки до передньої, потім покладіть ще пару дров поверх неї. Ця процедура дуже важлива, оскільки піч горить спереду назад, подача вугілля вперед збільшує швидкість горіння і ефективність.

Підтримка високої температури.

70% тепла в дровах доводиться на гази від горіння. Якісна дров'янка виробляє яскраве полум'я майже без диму (не враховуючи перші хвилин 10 після розпалу). Якщо ж піч починає чадити, то за вогнем потрібно доглядати. Більша кількість кисню і витягування вугілля - два основних рішення проблеми димного горіння дров.

Завершення походу в лазню або сауну.

Не завжди потрібно спорожняти попільник після кожного сеансу. Адже зрілі гарячі вугілля дають багато тепла і швидший нагрів. Витягаючи вугілля вперед, ви подовжете процес нагрівання повітря.

Деякі досвідчені банщики не тільки бачать вогонь з печі сауни, а й починають слухати свою піч. У добре доглянутих дровах, коли ми простягаємо вугілля вперед і кидаємо на інше колоду, ми помітимо, що піч відповідає звуком «тк, тк, тк». Це звук розширюється металу печі, коли вона реагує на підвищення температури в топці.

Піч для лазні - це серце будь-якої парної. Можливо електрокам'янки і простіше в експлуатації, але ніщо не замінить запаху справжнього багаття як традиційного банного атрибута і звуку потріскуючих дров.