Настав час дізнатися, як все працює. Як ви напевно знаєте, повітря в сауні зазвичай становить близько 80 ° C. Низька вологість зберігає умови терпимими, як і всі дерев'яні конструкції. Правильно, красивий кедровий декор лазні - це не просто стилістичний вибір. Металеві або пластикові сидіння швидко перетворилися б у джерела опіків. З іншого боку, дерево залишається відносно прохолодним при високих температурах і виявляється досить міцним. Крім того, деревина зберігає тепло і виділяє натуральні ароматичні речовини при кожному використанні. Плитку іноді кладуть прямо під деревом, щоб відводити вологу і утримувати тепло.

 

Що стосується джерела тепла для сауни, на вибір є декілька різних виробників. Найстаріша форма сауни - це дров'яна сауна або савусауна. Забудьте на мить образи тонкої роботи з кедром і замість цього уявіть собі дерев'яну хатину без димоходів і вікон в лісі. Всередині відкритий вогонь нагріває купу каміння, а дим повільно просочується крізь тріщини в даху. Це сауна на дровах. Сьогодні цей метод більше не використовується любителями сауни, оскільки дим подразнює очі, а процес нагріву парної міг зайняти цілий день.

 

Більш типовий дизайн лазні зберігає основний принцип, тільки без диму. Замість відкритого вогню в сауні використовується невелика піч, яка називається кіуа. Кіуа може бути електричною, газовою або дров'яною, але результат той самий - нагрівання банного каміння. У деяких випадках піч забезпечує постійне тепло, в той час як в інших вона дає тепло тільки спочатку, яке каміння поглинає і продовжує випромінювати вже через повітря. Не всякий різновид каменів підійде. Вони повинні витримувати високі температури, не тріскатися і не вибухати. З цієї причини часто використовуються такі породи, як порфірит, діабаз і жадеїт.

 

Ось кілька особливостей традиційної фінської сауни. Тепер ви знаєте, як вона працює.