Здавалося б, камені та камені. Он на річці скільки, піду наберу і буду паритися. І це правда, єдине, про що ви будете «паритися» - про камені в печі.
Від їх якості та походження залежить кількість тепла, пара, і інші показники! Простіше кажучи - якщо набрати просто каменів на річці ви ніколи не дізнаєтеся про їх походження, чи безпечні вони? Адже вони можуть мати радіоактивний фон. Так, так саме його! Також камені після нагрівання можуть тріскатися, стріляти і навіть виділяти неприємний запах.

Давайте розберемося, який же камінь підійде саме вашій лазні.

Який камінь вибрати?

Всі вони мають відмінну теплоємність - довго тримають тепло. Також кожен камінь володіє певними корисними властивостями, наприклад:

  • малиновий кварцит - виділяє озон, який благотворно впливає на дихальну систему і організм в цілому. Не володіє радіоактивним фоном.
  • діабаз - відмінна основа кам'янки, дуже довго тримає тепло. Діабаз потрібен в основі кам'янки для того, щоб допомогти розкрити корисні властивості більш дорогих терапевтичних каменів, наприклад малинового кварциту.
  • талькохлорит - камінь, який вбирає воду, при цьому парує поступово. Утримує тепло до 2-х діб.
  • порфірит - камінь вулканічного походження, відмінно справляється з головними болями і мігренню.
  • серпентиніт - камінь забарвленням схожий на зміїну луску. Допомагає позбутися від стресу, нормалізувати тиск.
  • жадеїт - зібрав в собі майже всю таблицю Менделєєва, друга назва «Камінь здоров'я». Полегшує болі при радикулітах, оздоровлення і розслаблення організму.

Можна використовувати один вид каменю і заповнювати тільки їм. Можна зробити суміш каменів - наприклад діабаз, малиновий кварцит, порфірит.

Прелюдія

Перед тим як укласти камені в парильні їх потрібно перевірити і переглянути. Помити, нагріти і облити холодною водою - крихкий камінь трісне (краще зараз ніж потім). Крихкість каменю ще залежить від вкраплення інших порід. 

Як укладати камені?

У кам'янку спочатку укладаються камені більші, в середину середні і зверху дрібні. Камені укладають щільно, але так, щоб між ними був простір для циркуляції повітря і пари.   

Якщо використовуєте суміш то вниз укладається більш тепломісткий камінь, що не володіє особливими лікувальними властивостями а зверху цілющі, дорогі породи.   

Догляд за камінням 

Раз на рік дістати камені з кам'янки і прибрати сміття (листя від віників, тріски і т.д.)
 Переглянути камені - чи немає в них тріщин, тріснуті видалити.
 Очистити камені від нагару, який з'являється в результаті згоряння масел для ароматерапії. 

Приємної пари і теплої сауни!