Баня й пара - ці поняття нероздільні. А тому розжарені камені, на які виливають воду для утворення легкої, ароматної та підбадьорливої пари, є обов'язковим елементом будь-якої парної. Правда, використовувати в такій ситуації перші-ліпші не варто - вибирати камінь для лазні потрібно дуже уважно і вдумливо. Одним з кращих за своїми якостями варіантом в цьому випадку багато експертів визнають жадеїт. З чим це пов'язано?

Що таке жадеїт?

Жадеїтом називають особливий мінерал зеленуватого відтінку, відомий з давніх часів по всьому світу: від Тибету до Південної Америки. Зовні такий камінь нагадує нефрит, вони відносяться до загальної групи, однак жадеїт набагато міцніше і твердіше «побратима». При цьому сам по собі жадеїт теж буває різним: у фахівців класифікація цього матеріалу включає безліч видів, серед яких можна згадати імперіал, утілітіті, коммершіал, банний жадеїт. Всі вони розрізняються кольором, ступенем прозорості (зовсім не пропускає світло або злегка просвічує) і якістю - його окремі сорти настільки м'які, що по ним можна проводити фігурну різьблення.

Але для сауни останній варіант, звичайно ж, не годиться. Оптимальним буде вже згаданий банний камінь жадеїт. З одного боку, він твердий. Його можна використовувати не тільки для пароутворення, а й будівництва кам'янки і облицювання парних приміщень, купелей і басейнів (завдяки його ефектному зовнішньому вигляду). З іншого, ціна подібного жадеїта нижче, ніж у інших різновидів даного каменю, які йдуть на брошки, кубки, шкатулки та інші аксесуари. Правда, треба відразу зазначити: навіть такий жадеїт на тлі інших каменів для бань - недешеве задоволення. Що багато в чому пояснюється його рідкістю: видобуток мінералу йде на Уралі, Алтаї, в Казахстані, Китаї, Японії, Мексиці і ще низці країн.

Чим корисний жадеїт для лазні?

Головна ж причина, чому дуже багато хто готовий переплачувати за жадеїт - його властивості. При використанні цього мінералу в якості «парогенератора» в лазні ви можете розраховувати на такі плюси як:

 

  • Міцність. Жадеїт дуже міцний, зносостійкий і витривалий. У нього максимально висока щільність, тому поява подряпин і тріщин на ньому практично виключена. При цьому він не почне кришитися навіть при різкому перепаді температур. Якщо облити його крижаною водою при сильному нагріванні, він спокійно витримає таке випробування без видимих деформацій. До речі, сам по собі жадеїт витримує нагрівання до 600-1000° C.
  • Теплоємність. Якщо правильно викласти жадеїтового кам'янку, великими каменями в нижній частині, порівняно дрібним колотим мінералом зверху, така піч буде зберігати своє тепло дуже довго. За деякими оцінками, у цього матеріалу питома теплоємність уп'ятеро вища, ніж у граніту. Через це він, звичайно, може трохи довше нагріватися, зате потім він і тепло стабільно віддає протягом тривалого періоду часу.
  • Легка пара. Пишне, що клубочиться, рясне пароутворення - для дуже багатьох поціновувачів баньки - це ледь не головне достоїнство жадеїта. Важливо, що пара від цього мінералу виходить гаряча (його температура в середньому на 10° вище, ніж з іншими каменями), але при цьому м'яка, комфортна для тривалого перебування в парній: обволікає й не обпікає. І до того ж у жадеїтової пари приємний запах, що чимось нагадує хвойний.
  • Екологічно безпечний. Використовуючи жадеїт в лазні, можна не переживати: при сильному нагріванні він не виділяє ніяких шкідливих речовин. Більш того, в профільних ЗМІ можна знайти інформацію, що пар від жадеїта корисний для здоров'я. Після такої лазні можуть зміцнитися нерви, нормалізуватися артеріальний тиск, омолодитися шкіра, зменшитися запальні процеси і навіть піти радикуліт, захворювання судин, серця і нирок.

Не дивно, що кожна його властивість так високо цінується і попит на жадеїт в баню завжди стабільний. Правда, при його виборі перед покупкою слід бути вкрай акуратними. І справа тут не тільки в якості пропонованого каменю, а ще й в його ... справжності! Бо часом жадеїт просто підробляють, пропонуючи під його виглядом дешевші і менш міцне каміння. Щоб бути впевненим у тому, що ви замовляєте для парної, звертайтеся в компанію «Теплодар Україна». У нас ви можете купити жадеїт - якісний, натуральний і за дуже привабливою ціною!