Турецька сауна бере свій початок від Римських терм і візантійських лазень. Таку лазню для дому і дачі прийнято називати хаммам. У перекладі з івриту «хам» це жар. Виникнення турецької лазні (сауни) сягає своїм корінням дуже глибоко, тому простежити першоджерела практично неможливо.

Перші хаммами

Найдавніші парні лазні були збудовані халіфами династії Омейадів. Вони правили Арабським халіфатом з 661 по 750 рік і вели спосіб життя бедуїнів. Відповідно перші лазні з'явилися в диких пустелях. Однією із найстаріших турецьких лазень є хаммам Кусаїр-аман. Він знаходиться на березі Чорного моря в оточенні квітучого саду. Вищеописана турецька сауна (лазня) збереглася і до теперішнього часу. Колись на території цієї оази був ще й замок, але зараз він уже майже зрівнявся із землею.

Пророк Мухаммед колись сказав: «Чистота — половина віри». Він зобов'язав усіх жителів ходити в парну. З тих пір турецька сауна стала найпопулярнішим місцем відпочинку. У той час молодої релігії (іслам) потрібно було природне поповнення. А турецька лазня, на їхню думку, впливала на плодючість. Кожен власник приватної лазні вкладав у будівництво сауни величезні кошти. Господар хаммама показував свій статус під час будівництва хаммама:

  • розкішні архітектурні форми;
  • дорогий будівельний матеріал.

Хаммами в Туреччині

У Туреччині хамам популярний так, як у нас російська лазня. В Анкарі налічується понад сотня турецьких парних. Джагалоглу Хамамі - одна з найпопулярніших турецьких лазень. Господар парної стверджує, що його гостями були багато відомих людей: англійський король Едуард, Ференц лист, кайзер Вільгельм і др. Найкрасивіші громадські лазні в Туреччині розташовані в місті Бурса. Їх побудували ще за імператора Юстиніана.

Турецька лазня набула величезної популярності не тільки серед чоловіків. Жінки також стали регулярними відвідувачами хаммамів. Тоді придумали запровадити спеціальні лазневі дні. В один день парилися чоловіки, в інші — їх дружини. Турецька сауна стала улюбленим місцем багатьох жінок. Незважаючи на суворість мусульманської віри, кожен чоловік раз на тиждень відпускав свою дружину в хаммам. Жінки проводили там майже цілий день.

Турецькі лазні в Європі

У Європу турецька сауна прийшла в ХІХ столітті. Німеччина, Англія та Америка — перші країни, які насолодилися м'якою парою хаммамів. У той час багато медиків стверджували, що турецька сауна є найкращими ліками від усіх недуг. Після такої заяви хаммам потихеньку почав завойовувати весь світ.

Компанія «Теплодар Україна» багато років професійно займається будівництвом турецьких лазень і має великий каталог фотографій виконаних робіт, з яким ви можете ознайомитися в нашому офісі. Крім того ви можете придбати в нашому інтернет-магазині все необхідне для хаммама починаючи з парогенераторів, пультів управління, форсунок, і закінчуючи дверима, лежаками і ароматизаторами.